x
Serviciul de date TraficOk

TraficOK - Serviciul de date de trafic propus de AROBS

TraficOK este primul sistem activ din Romania care colecteaza, interpreteaza si livreaza date din trafic in timp real la nivel national. Solutia este disponibila atat ca aplicatie TMC (Traffic Message Channel) pentru GPS-uri, cat si ca aplicatii pentru smartphones si tablete, si vine in sprijinul conducatorilor auto cu scopul de a evita diversele blocaje sau situatii neprevazute din trafic.

Proiectul este dezvoltat printr-un parteneriat intre AROBS Transilvania Software, important furnizor de solutii software din tara si strainatate, Be-Mobile, companie belgiana specializata in furnizarea de continut si servicii de trafic si mobilitate pentru industria auto, mass-media si agentii guvernamentale de profi si Radio Europa FM, post national de radio cu peste 12 ani de experiential in domeniu. 

Sistemul are la baza un tabel de locatii cu peste 11500 de puncte geocodate ce ofera o acoperire aproape integrala a retelei de drumuri din Romania, tabel dezvoltat de compania AROBS si apoi certificat de catre TISA (Traveller Information Services Association), forumul international in domeniu.

Beneficii si avantaje aduse de TraficOK conducatorilor auto

Serviciile de date de trafic sunt disponibile in majoritatea tarilor dezvoltate din intreaga lume. Romania beneficiaza de acest serviciu prin intermediul dispozitivelor GPS cu capabilitati de receptie a mesajelor TMC.
Necesitatea implementarii acestui serviciu a venit in urma cresterii considerabile a numarului de autovehicule pe drumurile din Romania din ultimii ani, a situatiilor frustrante tot mai des intalnite in trafic precum blocaje, drumuri inchise si ambuteiaje ce creaza disconfort conducatorilor auto toate in stransa legatura cu starea actuala a soselelor din Romania.

Un conducator auto poate evita in proportie de 80% astfel de situatii cu ajutorul serviciului TraficOK beneficiind de:

  • informatii actualizate de trafic, primite in timp real
  • descoperirea aproape instantanee a accidentelor, lucrarilor la carosabil sau alte blocaje ce pot afecta ruta acestuia
  • calcularea imediata de rute ocolitoare in functie de evenimentele din zona de interes
  • reducerea costurilor de transport
  • confortul si siguranta calatoriei

 

Cum functioneaza TraficOK?

Colectarea datelor din trafic

Datele referitoare la fluxurile de trafic, incidente, fenomene meteo, lucrari la carosabil, blocaje, etc. sunt colectate din diverse surse de monitorizare a traficului, serviciile de urgenta, autoritati sau alti participanti la trafic. Toate aceste date sunt colectate intr-o baza de date special conceputa.

Validarea informatiilor

Toate datele colectate sunt analizate, validate si apoi convertite de catre operatorii serviciului in mesaje specifice TMC, in concordanta cu protocolul Alert C. Alert C este un protocol standard ce contine 1402 mesaje ce pot descrie situatii individuale precum un incident singular sau evenimente combinate precum producerea unui accident care a provocat blocajul unui sector de drum si are ca si consecinta ingreunarea traficului.

Protocolul este conceput astfel incat sa se poata acoperi aproape orice fel de situatie si eveniment intalnit in trafic.

Cum se transmit informatiile?

Transmiterea informatiilor

Dupa ce aceste mesaje au fost codificate intr-un format acceptat si recunoscut de catre statiile radio dotate cu encodere, informatiile se transmit ca si semnal RDS in timpul transmisiei normale FM. 

Receptia mesajelor 

Furnizorul de servicii FM, postul radio partener, emite mesajele codate sub forma de Radio Data System (RDS) prin statiile ce au acoperire in zonele de interes ale mesajului conceput ulterior.

Datele sunt automat primite de catre utilizator prin intermediul dispozitivului GPS si decodate sub forma de mesaje TMC, mesajul fiind reconstituit si prezentat conducatorului auto sub forma unui mesaj vizual pe harta sistemului de navigatie sau atentionat printr-un anunt de tip voce.

Acoperirea TraficOK in Romania

Acoperirea serviciului de date de trafic TraficOK s-a realizat in proportie de 80% a teritoriului si a retelei de drumuri din Romania, distributia de date facandu-se cu ajutorul a 10 statii Europa FM de emisie RDS-FM, amplasate astfel incat acoperirea sa cuprinda principalele municipii din tara plus principalele drumuri de legatura dintre acestea.

Serviciul de date este disponibil pentru municipii precum Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Constanta, Brasov, Cluj Napoca, Targu Mures, Oradea, Arad, Timisoara, Iasi sau Bacau.

De asemenea acoperirea consta in difuzarea de informatii de trafic pentru unele din cele mai aglomerate si importante sosele din Romania precum DN1, DN13, E60, E85, Autostrada A1 Bucuresti – Pitesti sau Autostrada A3 Cluj Napoca – Campia Turzii.